Suplementy poprawiające metabolizm (w niedoczynności tarczycy)

Jakie suplementy na niedoczynność tarczycy przyjmuję?

Suplementy diety na tarczycę

Bardzo mała część suplementów, które stosowałem (4x większą ilość wyrzuciłem przed przeprowadzką do Azji) w celu poprawy poziomu energii i testosteronu. Zanim odkryłem prace Ray’a Peat’a brałem dużo dziwnych rzeczy, z bardzo marnym skutkiem. Te które naprawdę działałby np. efedryna źle wpływają na zdrowie długofalowo. Wypróbowałem m.in. modafinil, testosteron, sibutraminę, efedrynę, inhibitory aromatazy, kozieradkę, nootropiki… W środku znajdziecie mój stary dowód osobisty.

Zanim odpowiem na to pytanie podzielę się moją filozofią przyjmowania suplementów… Tak naprawdę nie jest to “moja” filozofia suplementowania, tylko taka zainspirowana pracami Raya Peata/Danny Roddego/członków Forum Ray Peata. Nie jest to jakaś ślepa wiara, tylko poparte najpierw lekturą a potem eksperymentowaniem.

Nadrzędnym celem leczenia objawów niedoczynności tarczycy jest poprawa tempa metabolizmu, co można zmierzyć m.in. za pomocą termometru i zegarka (mierzenie pulsu). Niestety nie każda substancja, która poprawia nam temperaturę czy podnosi puls** (jeśli mamy zbyt niski) jest “dobra”. Przykładowo efedryna czy amfetamina podnoszą bardzo ładnie tempo metabolizmu, ale sposób w jaki to robią nie jest na dłuższą metę korzystny dla zdrowia, bowiem to przyspieszenie tempa metabolizmu opiera się na rozkładzie tkanek organizmu.

Pożądane suplementy zatem powinny poprawiać tempo “tarczycowego”, zrelaksowanego, nie stymulowanego hormonami stresu metabolizmu.

W pewnym sensie chcemy by nasz organizm wytwarzał jak najwięcej energii jak to tylko możliwe, bo dzięki temu będziemy mieć “większy budżet” na wykonywanie swoich funkcji np. wytwarzania dostatecznej ilości enzymów trawiennych, hormonów płciowych, myślenie i bycie szczęśliwym. Do tego celu służą właśnie poniższe suplementy, które poprawiają metabolizm glukozy i sprawiają, że jest ona spalana wydajniej, tlenowo.

Jakie suplementy przyjmuję?

Dzięki tej mieszance suplementów, diecie i stylowi życia bardzo znacznie poprawiło się moje samopoczucie i poziom energii.

**Hormony tarczycy, zwłaszcza T3 lub ekstrakt ze świńskiej tarczycy (który zwiera T3) mogą “znormalizować” ciśnienie i puls. Jednej uczestniczce forum udało się obniżyć puls za pomocą podniesienia dawki Thiroyd.

 

 

 

Artykuły na podobny temat

Comments

  1. dzikigęś says

    witam,
    ja tylko parę słów chce dodać do Twojego zestawu suplementów, bardzo dobroczynna dla tarczycy jest Ashvagandha, Bacopa, Echinacea, Zeńszeń syberyjski rehmania, wszystkie one to adaptogeny. Traczyca nie jest wyizolowana z organizmu, jest w kooperacji z pozostałymi , więc jej aktywność jej od nich zależna, mam bardzo dobre rezultaty stosowania toniku wspierajacego nadnercza iThytrophinu PMG ( Standart Process ), kombinacja roslin w tonku to : Asvagandha, Rehmania, Lukrecja, Ehinacea,
    a co z metalami cięzkimi ( rewers T3 moze wskazywać na to ) ?

    • Wojciech Majda says

      Witam,

      dbanie o odpowiednią funkcję wątroby i ogólne dobre tempo metabolizmu powinno ułatwić organizmowi walkę z nadmiarem metali ciężkich i ułatwić jego wydalenie. Wysoka/przyzwoita potrzebnych nam metali ciężkich (np. cynku, miedzi czy żelaza) powinno również być korzystne.

  2. cedric says

  3. Monika says

    Bardzo fajny tekst. Też testowałam pobudzać metabolizm podobnymi środkami, wszystko z uszczerbkiem na zdrowiu, a i efekty byly krotkotrwałe. O niebo lepiej czyję się na Thyroid i suplementach właśnie.

  4. cedric says

    Contents [hide]
    Introduction to Low Dose Naltrexone (LDN)
    How Does LDN Work?
    Health Benefits of Low Dose Naltrexone
    1) LDN Can Reduce Pain and Inflammation in Many Conditions
    LDN Treats Fibromyalgia Symptoms
    LDN Reduces Pain and Swelling in Rheumatoid Arthritis
    LDN Amplifies Anticonvulsant and Anti-Pain Effects of Drugs
    LDN Helps with CRPS Symptoms
    LDN Helps with Pain in Transverse Myelitis
    2) LDN Effectively Treats Irritable Bowel Syndrome
    3) LDN Effectively Treats Inflammatory Bowel Disease
    4) LDN Blocks Activation of Microglia
    5) LDN Fights Cancer
    6) LDN Helps With Degenerative Brain Disorders
    Naltrexone and Alzheimer’s Disease
    LDN Alleviates Symptoms in Parkinson’s Disease
    LDN May Treat ALS and PLS
    7) LDN Effectively Treats Patients with Autism
    8) LDN Improves PTSD Symptoms
    9) LDN Can Improves Mood and Quality of Life
    10) LDN Decreases Nausea in Trauma Patients
    11) LDN Alleviates Itchiness and Maybe Histamine Intolerance
    12) LDN Enhances Maturation of Bone Marrow Dendritic Cells
    13) LDN Can Help Patients Struggling with Drug Problems
    LDN Can Help Treat Opioid Withdrawal and Detox Patients
    LDN Reduces Craving and Drug Response in Heavy-Drinking Smokers
    LDN Can Help Prevent Cocaine Relapse
    14) LDN is Effective in Treating HIV/AIDS
    15) LDN Alleviates Symptoms in Multiple Sclerosis
    Other Information
    Dosage
    Side Effects
    Cautionary Warnings
    https://selfhacked.com/2016/06/20/top-22-scientific-health-benefits-low-dose-naltrexone/

    http://www.sklep.akademiawitalnosci.pl/produkt/niacyna-w-leczeniu-dr-abram-hoffer-andrew-w-saul-harold-d-foster

    http://www.lowdosenaltrexone.org/

    Naltrexon jest niszczony przez sok żołądkowy . Jesli apteka nie
    przygotuje LDN we właściwej formie to stąd może wynikać brak poprawy.

    Naltrexone is destroyed in the stomach
    http://www.trinitymentalhealthservice.com/suboxone.html
    Sposób zażywania ( wieczorem na pusty zołądek)
    LDN: How to Take IT

    The usual adult dosage of LDN is 1.5 -­‐ 4.5mg taken
    orally once daily at bedtime on an empty stomach.Because of
    the natural rhythms of the body’s hormone production , meaning the
    body produces most of its endorphins between 2 ␣ 5 AM, LDN
    is best taken between 9pm and 2am.
    http://www.google.pl/url?q=http://www.toxipedia.org/download/attachments/17044484/Report%2520%252319%2520-%2520Low%2520Dose%2520Naltrexone.pdf%3Fversion%3D1%26modificationDate%3D1388194233000%26api%3Dv2&sa=U&ved=0ahUKEwjErOLHq93RAhWE1SwKHewjDhcQFggzMAY&sig2=Yyo6vvTbsf-kbHzwb6X9Q&usg=AFQjCNG3aqDk-Lfyft1iSXMzOdzsZ0azg
    http://kapsulki.com.pl/

    Peptydy opioidowe w mleku

    “Oprócz nieopioidowych peptydów stymulujących apetyt(3), mleko z
    natury zawiera różne peptydy opioidowe ukryte w białkach mleka, takich
    jak kazeina, laktoalbumina, beta-laktoglobulina i laktoferyna.

    Peptydy opioidowe mleka to: beta-kazomorfiny (4), alfa-kazeinowe
    egzorfiny, kazoksyny, beta-kazorfiny, alfa-laktorfiny, beta-laktorfiny
    i laktoferroksyny.(5)

    Wchłanianie

    Po skonsumowaniu produktu mlecznego następuje jego trawienie w
    przewodzie pokarmowym. Białka mleka rozkładane są przez enzymy do
    normalnych peptydów, peptydów opioidowych i aminokwasów. Aby
    zagwarantować, że dziecko wchłonie dostatecznie dużo kompletnych
    peptydów opioidowych i czynników wzrostu, mleko zawiera również
    substancje (laktoza, substancja P) zwiększające przepuszczalność
    śluzówki jelita.(6) A aby zapobiec rozkładowi peptydów, peptydy te są
    stosunkowo ciężkostrawne.(7)

    Te peptydy opioidowe wywołują u dziecka uzależnienie fizyczne, w celu
    zagwarantowania, że będzie chciało pić dużo mleka matki. Ponadto,
    sprawia to, że dziecko śpi wystarczająco długo.(8) Oczywiście, opioidy
    te mogą również powodować zaparcia.(9)

    Niestety, dorosły konsument mleka również wchłania peptydy opioidowe.

    Ponieważ producenci żywności chcą, byśmy byli fizycznie uzależnieni od
    ich żywności, białka pochodzące z mleka i pszenicy można znaleźć w
    wielu różnych produktach spożywczych. Nawet niektóre produkty mięsne
    zawierają białka mleka i/lub pszenicy.

    Pszenica

    Rośliny stosują różne taktyki odstraszania napastników. Niektóre
    rośliny zawierają trucizny, inne po prostu usypiają napastników, jak
    robi to pszenica przy pomocy peptydów opioidowych.

    Ponieważ pszenica zawiera peptydy opioidowe, kapłani w starożytnym
    Egipcie używali jej do wywoływania halucynacji, a także w bandażach,
    aby złagodzić ból w miejscu zranienia. Wszystkie produkty pszenne,
    takie jak chleb, makarony, pizza, herbatniki, ciasta i ciastka,
    zawierają peptydy opioidowe. Już rzymscy władcy wiedzieli, że ludzie
    nie powstaną przeciwko nim tak długo, jak długo będą zabawiani i
    karmieni chlebem.

    Peptydy opioidowe w produktach pszennych

    Jedna cząsteczka białka pszenicy – glutenu – zawiera 15 odcinków
    pewnego konkretnego peptydu opioidowego(10). Gluten pszenicy zawiera
    również szereg niezwykle silnych peptydów opioidowych.(11) Niektóre z
    tych cząsteczek są nawet 100 razy silniejsze niż cząsteczki
    morfiny(12) .

    Peptydy opioidowe w glutenie pszenicy to:

    Glicyna-tyrozyna-tyrozyna-prolina(11)
    Tyrozyna-Glicyna-Glicyna-tryptofan(11)
    Tyrozyna-prolina-izoleucyna-seryna-leucyna(11)
    Tyrozyna-Glicyna-Glicyna-Tryptofan-Leucyna(13), ten jest najsilniejszy.
    Tyrozyna-Glicyna-Glicyna- jest również sekwencją pierwszych trzech
    aminokwasów w endorfinach – peptydach opioidowych, produkowanych przez
    organizm i oddziałujących na te same receptory w mózgu.

    Dlatego też peptydy opioidowe pszenicy mogą „uspokoić” jelita do tego
    stopnia, że powodują zaparcia(13). Ponieważ niektóre opioidy pszenicy
    są bardzo silne, czasem udaje się wyleczyć schizofreników przy pomocy
    diety bezglutenowej(14).

    Aby skompensować działanie przeciwbólowe peptydów opioidowych,
    produkty pszenne bardzo często zawierają ekstrakt z rozmarynu, który
    jest potężnym „pobudzaczem”.”

    https://pracownia4.wordpress.com/2011/01/05/uzalezniajace-opioidy-w-pszenicy-i-nabiale/
    https://pracownia4.wordpress.com/2011/04/26/dlaczego-mleko-jest-takie-zle/

    “Uczulenie na gluten: jedna przyczyna, wiele chorób

    Praca przeglądowa, zamieszczona w „The New England Journal of
    Medicine”, wymienia 55 „chorób”, które mogą być spowodowane
    spożywaniem glutenu.[4] Na liście znalazły się: osteoporoza, zespół
    jelita drażliwego, nieswoiste zapalenie jelit, anemia, rak, chroniczne
    zmęczenie, afty[5] oraz reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń,
    stwardnienie rozsiane i niemalże wszystkie inne autoagresyjne
    (autoimmunizacyjne pl) choroby. Gluten jest również kojarzony z
    wieloma schorzeniami psychicznymi[6] i neurologicznymi, takimi jak
    stany lękowe, depresja[7], schizofrenia[8], demencja[9], migreny,
    epilepsja, neuropatia (zapalenie nerwów)[10]. Dostrzeżono też jego
    związek z autyzmem.[11]

    Zwykło się uważać, że dolegliwości związane z glutenem albo celiakią
    dotyczą tylko dzieci, które mają biegunkę, tracą na wadze i przestają
    rosnąć. Obecnie wiadomo, że można być starym, grubym i mieć zaparcia i
    cierpieć jednocześnie na celiakię lub wrażliwość na gluten.

    Wrażliwość na gluten jest w rzeczywistości autoagresyjną chorobą,
    która powoduje zapalenie w całym ciele z wielostronnymi skutkami dla
    wszystkich narządów, włączając w to mózg, serce, stawy, przewód
    pokarmowy i inne. Ta jedna przyczyna może kryć się za wieloma różnymi
    „chorobami”. Aby wyleczyć te choroby, należy leczyć nie objawy, a
    przyczynę, którą często jest uczulenie na gluten.

    Nie oznacza to oczywiście, że wszystkie przypadki depresji i chorób
    autoagresyjnych bądź którejkolwiek z pozostałych dolegliwości są u
    każdego spowodowane przez gluten. Jest jednak ważne, aby to sprawdzić,
    jeśli cierpicie na jakiekolwiek chroniczne dolegliwości.

    Przez błędy w diagnozowaniu wrażliwości na gluten i celiakii, powoduje
    się niepotrzebne cierpienie i śmierć milionów Amerykanów. Problemów
    zdrowotnych wywołanych wrażliwoścą na gluten nie da się wyleczyć
    stosując lepsze leki. Można to osiągnąć jedynie poprzez wyeliminowanie
    z diety 100 procent glutenu.

    Pozostaje jednak pytanie: Dlaczego jesteśmy tak wrażliwi na tę
    „podstawę życia”, podstawowy składnik naszej diety?”

    https://pracownia4.wordpress.com/2010/01/22/gluten-to-czego-nie-wiesz-moze-cie-zabic/
    Glyphosate, pathways to modern diseases II: Celiac sprue and gluten intolerance
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/

    Molecular Mimicry

    Through the wonders of “molecular mimicry” this immune response may
    “cross-react” with our own tissues in an unpredictable manner
    producing auto-immune diseases such as Celiac disease, Rheumatoid
    arthritis, Type One Diabetes, Multiple Sclerosis, Hashimoto’s
    Thyroiditis, Graves Disease, Myasthenia Gravis, Psoriatic Arthritis,
    Sjogrens Syndrome, Ankylosing Spondylitis , Polymyositis,
    Dermatomyositis and many others.

    Graves’ Disease Caused by Yersinia Molecular Mimicry (23-29)

    An example of this molecular mimicry is found in Graves Disease, in
    which antibodies to the enteric gram negative organism, Yersinia, have
    been found to cross react with the TSH receptor, producing
    hyperthyroidism by stimulating the TSH receptors in the thyroid
    gland.(23-29)

    Gluten consumption opens the tight junctions allowing the Yersinia
    organism to pass across the mucosal barrier into the blood stream. The
    immune system generates antibodies to the Yersinia which crossreact
    with the TSH receptors, producing Graves hyperthyroidism. Elimination
    of wheat products will eventually prove to be curative. However,
    medical treatment with Beta Blockers (propranolol, atenolol) and
    PTU-type drugs (Tapazole) to prevent thyroid storm is advisable in the
    short term.

    How does the Yersinia from the gastrointestinal tract get into the
    blood stream? You guessed it: Gluten ingestion triggers Zonulin
    release causing Tight Juctions to open, causing “leaky gut” in
    genetically susceptible individuals. This “leaky gut” allows the
    Yersinia organism to enter the blood stream.

    Microbial Peptides, Molecular Mimicry and Autoimmune Disease
    Rheumatoid Arthritis (RA) has been linked to molecular mimicry with
    the Proteus bacteria, and Ankylosing Spondylitis is associated with
    Klebsiella microbe. (15-17)

    Mouse Model of Multiple Sclerosis – Inducing MS with Molecular Mimicry
    Microbial peptides common to several different classes of bacteria can
    induce Multiple Sclerosis (MS-like) disease in humanized mice. The
    anti-microbial antibodies also crossreact with myelin basic protein, a
    candidate MS auto-antigen.(17)

    Type One Diabetes (Juvenile Diabetes) and Celiac Disease are
    additional text book examples of autoimmune diseases associated with
    Gluten induced leaky gut.(5-12)

    http://jeffreydachmd.com/wheat-gluten-leaky-gut/

    http://jeffreydachmd.com/2014/01/hashimotos-thyroid-disease-molecular-mimicry/

    Do trawienia glutenu wymagane sa bakterie z grupy Bifidobacterium.
    Wszelkie dodatki do żywności, herbicydy np.glifosat , wszystko , co
    zaburza gradient zółciowy, bakteryjny, pH w przew. pok. może niszczyć
    zdolność trawienia zbóż, które głównie z nazwy przypominają dawne
    odmiany. Pewnym wyjściem jest długie zakwaszanie pieczywa, np.
    niektóre piekarnie w Niemczech kwaszą mąkę 2 doby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *