Jakie suplementy na niedoczynność tarczycy przyjmuję?
Zanim odpowiem na to pytanie podzielę się moją filozofią przyjmowania suplementów… Tak naprawdę nie jest to “moja” filozofia suplementowania, tylko taka zainspirowana pracami Raya Peata/Danny Roddego/członków Forum Ray Peata. Nie jest to jakaś ślepa wiara, tylko poparte najpierw lekturą a potem eksperymentowaniem.
Nadrzędnym celem leczenia objawów niedoczynności tarczycy jest poprawa tempa metabolizmu, co można zmierzyć m.in. za pomocą termometru i zegarka (mierzenie pulsu). Niestety nie każda substancja, która poprawia nam temperaturę czy podnosi puls** (jeśli mamy zbyt niski) jest “dobra”. Przykładowo efedryna czy amfetamina podnoszą bardzo ładnie tempo metabolizmu, ale sposób w jaki to robią nie jest na dłuższą metę korzystny dla zdrowia, bowiem to przyspieszenie tempa metabolizmu opiera się na rozkładzie tkanek organizmu.
Pożądane suplementy zatem powinny poprawiać tempo “tarczycowego”, zrelaksowanego, nie stymulowanego hormonami stresu metabolizmu.
W pewnym sensie chcemy by nasz organizm wytwarzał jak najwięcej energii jak to tylko możliwe, bo dzięki temu będziemy mieć “większy budżet” na wykonywanie swoich funkcji np. wytwarzania dostatecznej ilości enzymów trawiennych, hormonów płciowych, myślenie i bycie szczęśliwym. Do tego celu służą właśnie poniższe suplementy, które poprawiają metabolizm glukozy i sprawiają, że jest ona spalana wydajniej, tlenowo.
Jakie suplementy przyjmuję?
- Wątróbka 1x w tygodniu około 300 gramów
- Owoce morza 1x w tygodniu około 250 gramów
- Selen w formie selenianu sodu 200 mcg dziennie selenu elementarnego
- Bor w formie boraksu – około 3 mg boru dziennie
- Witaminy B complex
- Witamina E (Tokovit E) 400 IU
- Witamina K2
- Jod w formie jodku potasu 300mcg dziennie
- Witamina A około 12000 (uzupełnienie niedoboru), później 5000 IU
- Aspiryna 300 mg
- Kofeina 200 mg
- Oliwka magnezowa (pod pachy)
- Ekstrakt ze świńskiej tarczycy Thiroyd
Dzięki tej mieszance suplementów, diecie i stylowi życia bardzo znacznie poprawiło się moje samopoczucie i poziom energii.
**Hormony tarczycy, zwłaszcza T3 lub ekstrakt ze świńskiej tarczycy (który zwiera T3) mogą “znormalizować” ciśnienie i puls. Jednej uczestniczce forum udało się obniżyć puls za pomocą podniesienia dawki Thiroyd.
witam,
ja tylko parę słów chce dodać do Twojego zestawu suplementów, bardzo dobroczynna dla tarczycy jest Ashvagandha, Bacopa, Echinacea, Zeńszeń syberyjski rehmania, wszystkie one to adaptogeny. Traczyca nie jest wyizolowana z organizmu, jest w kooperacji z pozostałymi , więc jej aktywność jej od nich zależna, mam bardzo dobre rezultaty stosowania toniku wspierajacego nadnercza iThytrophinu PMG ( Standart Process ), kombinacja roslin w tonku to : Asvagandha, Rehmania, Lukrecja, Ehinacea,
a co z metalami cięzkimi ( rewers T3 moze wskazywać na to ) ?
Witam,
dbanie o odpowiednią funkcję wątroby i ogólne dobre tempo metabolizmu powinno ułatwić organizmowi walkę z nadmiarem metali ciężkich i ułatwić jego wydalenie. Wysoka/przyzwoita potrzebnych nam metali ciężkich (np. cynku, miedzi czy żelaza) powinno również być korzystne.
CO2 pobudza pracę tarczycy.
http://raypeat.com/articles/articles/co2.shtml
http://www.normalbreathing.com/CO2.php
http://drsircus.com/medicine/slow-steady-easy-breathing/
http://www.functionalps.com/blog/2012/09/26/ray-peat-phd-on-carbon-dioxide-longevity-and-regeneration/
http://longevitas.pl/profesor-konstantin-buteyko-choroba-glebokiego-oddychania/
http://www.functionalps.com/blog/2012/03/27/low-co2-in-hypothyroidism/
http://www.tadzimir.pl/product_info.php?products_id=8335
https://www.youtube.com/watch?v=qpJT91cEfLs
https://www.youtube.com/watch?v=WPBnAcuK7kw
http://rozanski.li/471/coleus-pokrzywka/
https://www.khanacademy.org/test-prep/mcat/organ-systems/hematologic-system/v/bohr-effect-vs-haldane-effect
Bardzo fajny tekst. Też testowałam pobudzać metabolizm podobnymi środkami, wszystko z uszczerbkiem na zdrowiu, a i efekty byly krotkotrwałe. O niebo lepiej czyję się na Thyroid i suplementach właśnie.
A witamina D3?
Mieszkam w tropikach. Kazdego dnia dbam o to by wystawiac sie na slonce.
Contents [hide]
Introduction to Low Dose Naltrexone (LDN)
How Does LDN Work?
Health Benefits of Low Dose Naltrexone
1) LDN Can Reduce Pain and Inflammation in Many Conditions
LDN Treats Fibromyalgia Symptoms
LDN Reduces Pain and Swelling in Rheumatoid Arthritis
LDN Amplifies Anticonvulsant and Anti-Pain Effects of Drugs
LDN Helps with CRPS Symptoms
LDN Helps with Pain in Transverse Myelitis
2) LDN Effectively Treats Irritable Bowel Syndrome
3) LDN Effectively Treats Inflammatory Bowel Disease
4) LDN Blocks Activation of Microglia
5) LDN Fights Cancer
6) LDN Helps With Degenerative Brain Disorders
Naltrexone and Alzheimer’s Disease
LDN Alleviates Symptoms in Parkinson’s Disease
LDN May Treat ALS and PLS
7) LDN Effectively Treats Patients with Autism
8) LDN Improves PTSD Symptoms
9) LDN Can Improves Mood and Quality of Life
10) LDN Decreases Nausea in Trauma Patients
11) LDN Alleviates Itchiness and Maybe Histamine Intolerance
12) LDN Enhances Maturation of Bone Marrow Dendritic Cells
13) LDN Can Help Patients Struggling with Drug Problems
LDN Can Help Treat Opioid Withdrawal and Detox Patients
LDN Reduces Craving and Drug Response in Heavy-Drinking Smokers
LDN Can Help Prevent Cocaine Relapse
14) LDN is Effective in Treating HIV/AIDS
15) LDN Alleviates Symptoms in Multiple Sclerosis
Other Information
Dosage
Side Effects
Cautionary Warnings
https://selfhacked.com/2016/06/20/top-22-scientific-health-benefits-low-dose-naltrexone/
http://www.sklep.akademiawitalnosci.pl/produkt/niacyna-w-leczeniu-dr-abram-hoffer-andrew-w-saul-harold-d-foster
http://www.lowdosenaltrexone.org/
Naltrexon jest niszczony przez sok żołądkowy . Jesli apteka nie
przygotuje LDN we właściwej formie to stąd może wynikać brak poprawy.
Naltrexone is destroyed in the stomach
http://www.trinitymentalhealthservice.com/suboxone.html
Sposób zażywania ( wieczorem na pusty zołądek)
LDN: How to Take IT
The usual adult dosage of LDN is 1.5 -‐ 4.5mg taken
orally once daily at bedtime on an empty stomach.Because of
the natural rhythms of the body’s hormone production , meaning the
body produces most of its endorphins between 2 ␣ 5 AM, LDN
is best taken between 9pm and 2am.
http://www.google.pl/url?q=http://www.toxipedia.org/download/attachments/17044484/Report%2520%252319%2520-%2520Low%2520Dose%2520Naltrexone.pdf%3Fversion%3D1%26modificationDate%3D1388194233000%26api%3Dv2&sa=U&ved=0ahUKEwjErOLHq93RAhWE1SwKHewjDhcQFggzMAY&sig2=Yyo6vvTbsf-kbHzwb6X9Q&usg=AFQjCNG3aqDk-Lfyft1iSXMzOdzsZ0azg
http://kapsulki.com.pl/
Peptydy opioidowe w mleku
“Oprócz nieopioidowych peptydów stymulujących apetyt(3), mleko z
natury zawiera różne peptydy opioidowe ukryte w białkach mleka, takich
jak kazeina, laktoalbumina, beta-laktoglobulina i laktoferyna.
Peptydy opioidowe mleka to: beta-kazomorfiny (4), alfa-kazeinowe
egzorfiny, kazoksyny, beta-kazorfiny, alfa-laktorfiny, beta-laktorfiny
i laktoferroksyny.(5)
Wchłanianie
Po skonsumowaniu produktu mlecznego następuje jego trawienie w
przewodzie pokarmowym. Białka mleka rozkładane są przez enzymy do
normalnych peptydów, peptydów opioidowych i aminokwasów. Aby
zagwarantować, że dziecko wchłonie dostatecznie dużo kompletnych
peptydów opioidowych i czynników wzrostu, mleko zawiera również
substancje (laktoza, substancja P) zwiększające przepuszczalność
śluzówki jelita.(6) A aby zapobiec rozkładowi peptydów, peptydy te są
stosunkowo ciężkostrawne.(7)
Te peptydy opioidowe wywołują u dziecka uzależnienie fizyczne, w celu
zagwarantowania, że będzie chciało pić dużo mleka matki. Ponadto,
sprawia to, że dziecko śpi wystarczająco długo.(8) Oczywiście, opioidy
te mogą również powodować zaparcia.(9)
Niestety, dorosły konsument mleka również wchłania peptydy opioidowe.
Ponieważ producenci żywności chcą, byśmy byli fizycznie uzależnieni od
ich żywności, białka pochodzące z mleka i pszenicy można znaleźć w
wielu różnych produktach spożywczych. Nawet niektóre produkty mięsne
zawierają białka mleka i/lub pszenicy.
Pszenica
Rośliny stosują różne taktyki odstraszania napastników. Niektóre
rośliny zawierają trucizny, inne po prostu usypiają napastników, jak
robi to pszenica przy pomocy peptydów opioidowych.
Ponieważ pszenica zawiera peptydy opioidowe, kapłani w starożytnym
Egipcie używali jej do wywoływania halucynacji, a także w bandażach,
aby złagodzić ból w miejscu zranienia. Wszystkie produkty pszenne,
takie jak chleb, makarony, pizza, herbatniki, ciasta i ciastka,
zawierają peptydy opioidowe. Już rzymscy władcy wiedzieli, że ludzie
nie powstaną przeciwko nim tak długo, jak długo będą zabawiani i
karmieni chlebem.
Peptydy opioidowe w produktach pszennych
Jedna cząsteczka białka pszenicy – glutenu – zawiera 15 odcinków
pewnego konkretnego peptydu opioidowego(10). Gluten pszenicy zawiera
również szereg niezwykle silnych peptydów opioidowych.(11) Niektóre z
tych cząsteczek są nawet 100 razy silniejsze niż cząsteczki
morfiny(12) .
Peptydy opioidowe w glutenie pszenicy to:
Glicyna-tyrozyna-tyrozyna-prolina(11)
Tyrozyna-Glicyna-Glicyna-tryptofan(11)
Tyrozyna-prolina-izoleucyna-seryna-leucyna(11)
Tyrozyna-Glicyna-Glicyna-Tryptofan-Leucyna(13), ten jest najsilniejszy.
Tyrozyna-Glicyna-Glicyna- jest również sekwencją pierwszych trzech
aminokwasów w endorfinach – peptydach opioidowych, produkowanych przez
organizm i oddziałujących na te same receptory w mózgu.
Dlatego też peptydy opioidowe pszenicy mogą „uspokoić” jelita do tego
stopnia, że powodują zaparcia(13). Ponieważ niektóre opioidy pszenicy
są bardzo silne, czasem udaje się wyleczyć schizofreników przy pomocy
diety bezglutenowej(14).
Aby skompensować działanie przeciwbólowe peptydów opioidowych,
produkty pszenne bardzo często zawierają ekstrakt z rozmarynu, który
jest potężnym „pobudzaczem”.”
https://pracownia4.wordpress.com/2011/01/05/uzalezniajace-opioidy-w-pszenicy-i-nabiale/
https://pracownia4.wordpress.com/2011/04/26/dlaczego-mleko-jest-takie-zle/
“Uczulenie na gluten: jedna przyczyna, wiele chorób
Praca przeglądowa, zamieszczona w „The New England Journal of
Medicine”, wymienia 55 „chorób”, które mogą być spowodowane
spożywaniem glutenu.[4] Na liście znalazły się: osteoporoza, zespół
jelita drażliwego, nieswoiste zapalenie jelit, anemia, rak, chroniczne
zmęczenie, afty[5] oraz reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń,
stwardnienie rozsiane i niemalże wszystkie inne autoagresyjne
(autoimmunizacyjne pl) choroby. Gluten jest również kojarzony z
wieloma schorzeniami psychicznymi[6] i neurologicznymi, takimi jak
stany lękowe, depresja[7], schizofrenia[8], demencja[9], migreny,
epilepsja, neuropatia (zapalenie nerwów)[10]. Dostrzeżono też jego
związek z autyzmem.[11]
Zwykło się uważać, że dolegliwości związane z glutenem albo celiakią
dotyczą tylko dzieci, które mają biegunkę, tracą na wadze i przestają
rosnąć. Obecnie wiadomo, że można być starym, grubym i mieć zaparcia i
cierpieć jednocześnie na celiakię lub wrażliwość na gluten.
Wrażliwość na gluten jest w rzeczywistości autoagresyjną chorobą,
która powoduje zapalenie w całym ciele z wielostronnymi skutkami dla
wszystkich narządów, włączając w to mózg, serce, stawy, przewód
pokarmowy i inne. Ta jedna przyczyna może kryć się za wieloma różnymi
„chorobami”. Aby wyleczyć te choroby, należy leczyć nie objawy, a
przyczynę, którą często jest uczulenie na gluten.
Nie oznacza to oczywiście, że wszystkie przypadki depresji i chorób
autoagresyjnych bądź którejkolwiek z pozostałych dolegliwości są u
każdego spowodowane przez gluten. Jest jednak ważne, aby to sprawdzić,
jeśli cierpicie na jakiekolwiek chroniczne dolegliwości.
Przez błędy w diagnozowaniu wrażliwości na gluten i celiakii, powoduje
się niepotrzebne cierpienie i śmierć milionów Amerykanów. Problemów
zdrowotnych wywołanych wrażliwoścą na gluten nie da się wyleczyć
stosując lepsze leki. Można to osiągnąć jedynie poprzez wyeliminowanie
z diety 100 procent glutenu.
Pozostaje jednak pytanie: Dlaczego jesteśmy tak wrażliwi na tę
„podstawę życia”, podstawowy składnik naszej diety?”
https://pracownia4.wordpress.com/2010/01/22/gluten-to-czego-nie-wiesz-moze-cie-zabic/
Glyphosate, pathways to modern diseases II: Celiac sprue and gluten intolerance
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/
Molecular Mimicry
Through the wonders of “molecular mimicry” this immune response may
“cross-react” with our own tissues in an unpredictable manner
producing auto-immune diseases such as Celiac disease, Rheumatoid
arthritis, Type One Diabetes, Multiple Sclerosis, Hashimoto’s
Thyroiditis, Graves Disease, Myasthenia Gravis, Psoriatic Arthritis,
Sjogrens Syndrome, Ankylosing Spondylitis , Polymyositis,
Dermatomyositis and many others.
Graves’ Disease Caused by Yersinia Molecular Mimicry (23-29)
An example of this molecular mimicry is found in Graves Disease, in
which antibodies to the enteric gram negative organism, Yersinia, have
been found to cross react with the TSH receptor, producing
hyperthyroidism by stimulating the TSH receptors in the thyroid
gland.(23-29)
Gluten consumption opens the tight junctions allowing the Yersinia
organism to pass across the mucosal barrier into the blood stream. The
immune system generates antibodies to the Yersinia which crossreact
with the TSH receptors, producing Graves hyperthyroidism. Elimination
of wheat products will eventually prove to be curative. However,
medical treatment with Beta Blockers (propranolol, atenolol) and
PTU-type drugs (Tapazole) to prevent thyroid storm is advisable in the
short term.
How does the Yersinia from the gastrointestinal tract get into the
blood stream? You guessed it: Gluten ingestion triggers Zonulin
release causing Tight Juctions to open, causing “leaky gut” in
genetically susceptible individuals. This “leaky gut” allows the
Yersinia organism to enter the blood stream.
Microbial Peptides, Molecular Mimicry and Autoimmune Disease
Rheumatoid Arthritis (RA) has been linked to molecular mimicry with
the Proteus bacteria, and Ankylosing Spondylitis is associated with
Klebsiella microbe. (15-17)
Mouse Model of Multiple Sclerosis – Inducing MS with Molecular Mimicry
Microbial peptides common to several different classes of bacteria can
induce Multiple Sclerosis (MS-like) disease in humanized mice. The
anti-microbial antibodies also crossreact with myelin basic protein, a
candidate MS auto-antigen.(17)
Type One Diabetes (Juvenile Diabetes) and Celiac Disease are
additional text book examples of autoimmune diseases associated with
Gluten induced leaky gut.(5-12)
http://jeffreydachmd.com/wheat-gluten-leaky-gut/
http://jeffreydachmd.com/2014/01/hashimotos-thyroid-disease-molecular-mimicry/
Do trawienia glutenu wymagane sa bakterie z grupy Bifidobacterium.
Wszelkie dodatki do żywności, herbicydy np.glifosat , wszystko , co
zaburza gradient zółciowy, bakteryjny, pH w przew. pok. może niszczyć
zdolność trawienia zbóż, które głównie z nazwy przypominają dawne
odmiany. Pewnym wyjściem jest długie zakwaszanie pieczywa, np.
niektóre piekarnie w Niemczech kwaszą mąkę 2 doby.
W książce
https://www.amazon.com/Selenium-Medicine-Rising-Tide-Mercury-ebook/dp/B00K0O7YM8
drSircus podaje, że stosował RDA ponad 100 razy wyższą-nie podał w jakiej formie. Polecał w innym miejscu selenowany olej tekowy, jako bezpieczną formę pod kątem przedawkowania.
Na Grenladii spożycie selenu wynosi 1300mcg dziennie.
Doniesiono o kobiecie, która brała 2 400 000 mcg selenu dziennie przez 70 dni z niewielkimi dolegliwościami
Selen służy do tworzenia enzymu -sulfotransferazy detoksykującego estrogeny.
Spirulina wzbogacana selenem jest dobrą formą organicznego selenu,( jak i fortyfikowane drożdże)
Ja kiedys zabralem kilkanascie mg selenianu sodu na raz. Pamiętam, że miałem jakieś dziwne odczucia.
Myslę, ze forma ma znaczenie.
Dejodynazy zależą od selenocysteiny, a nie samego selenu. Są doniesienia , że cysteina działa też , jak dejodynaza D3, a cysteina jest czynnikiem limitującym glutation. Na dalszych szczeblach mamy dejodynację T3 -> T2 i T2->T1.Tam też może działać cysteina, glutation, selenocysteina. T2 pozwala na aktywację T3 w mitochondriach. rT3 ma funkcję glutationu.
Jod może działać , jako antyoksydant , antyPUFA ( liczba jodowa), antyestrogen.
http://dl.cm-uj.krakow.pl:8080/Content/1174/HTML/14_ZA__CZNIKI.pdf
Poza tym cynk chroni przed toksycznością selenu, a metabolizm cynku zalezy od metalotioneiny, gdzie cysteina stanowi 1/3, a także od wit.A /betakarotenu, jeśli jest dobra konwersja.
Dlatego bezpieczniej jest brać selen z suplementacją NAC/cysteiny IMHO.
https://raypeatforum.com/community/threads/gaba-decreases-flouride-inuced-hypothyroidism-more-effective-than-thyroid-hormone.38740/
“This study shows that GABA increases thyroid hormones that were downregulsted from fluoride ingestion in mice .
This shows what a pro metabolic and protective effect GABA has on the body .
So people drinking high fluoride water might want to stack up on GABA for thyroid protection .
“Subacute injection of sodium fluoride (NaF) decreased blood T4, T3 and thyroid hormone-binding globulin (TBG) levels to 33.98 μg/l, 3 2.8 ng/ml and 11.67 ng/ml, respectively. In addition, fluoride intoxication induced structural abnormalities in thyroid follicles. Our results showed that treatment of fluoride-exposed mice with GABA appreciably decreased metabolic toxicity induced by fluoride and restored the microstructural and ultrastructural organisation of the thyroid gland towards normalcy. Compared with the negative control group, GABA treatment groups showed significantly upregulated T4, T3 and TBG levels (42.34 μg/l, 6.54 ng/ml and 18.78 ng/ml, respectively; P 0.05), indicating that GABA exerted a better protective
effect than thyroid tablet against fluoride-induced decrease in blood T3 level by restoring
52.9% (P < 0.01) T3 expression compared with that in the NCG."
"TSH levels in the NCG increased significantly by 89.5% (P 0.05) in groups receiving high and medium concentrations of GABA (Fig. 1)
compared with those in the control group.”
“GABA treatment exerted better
protective effects than thyroid tablets (Fig. 3-c) against fluoride-induced damage of the
ultrastructure of thyroid follicles.”
[…]
Taurine was also found to have this effect, and since Taurine is known to increase GABA, the puzzle pieces are starting to come together.
These days I’m really trying to optimize GABA production and achieve deep sleep, it seems to be a fundamental aspect of recovery/tissue regeneration.[…]
GABA is protective against all poisons because it redirects your body’s energetic resources internally for repair, maintenance, and detoxification as opposed to externally for growth. It’s hard to increase though, the only big-picture way I have heard so far is keeping calcium higher than phosphate and minimizing iron, and probably avoiding PUFA as well.