Written by: Dawkowanie naturalnego ekstraktu z tarczycy Dieta w niedoczynności tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy: Dlaczego należy unikać tłuszczy wielonienasyconych?

 

W 1929 roku George i Mildred Burr opublikowali wyniki eksperymentu na szczurach, w którym dowodzili, że tłuszcze nienasycone, a zwłaszcza kwas linolowy (LA – linoleic acid) jest niezbędny do zapobiegania chorobom takim jak: łupież, zapalenie skóry, spowolniony wzrost, bezpłodność i śmiertelna degradacja nerek.

W 1929 roku, większość z witamin z grupy B i niezbędnych pierwiastków śladowych była nieznana dietetykom. Symptomy, które Burrsowie wywołali można w łatwy sposób wywołać poprzez niedobory witamin i minerałów o których nawet nie wiedzieli.

Co tak naprawdę się dzieje, jeśli zwierzętom brakuje tzw. “Niezbędnych Kwasów Tłuszczowych” w pod każdym innym względem odpowiedniej diecie?

 Ich tempo metabolizmu jest bardzo wysokie.

Ich potrzeby żywieniowe  są wyższe

Są bardzo odporne na wiele z różnych czynników powodujących choroby i śmierć.

Są odporne na biochemiczne i komórkowe zmiany widoczne w przypadku starości, demencji, chorób autoimmunologicznych i głównych rodzajów stanów zapalnych.

Zawartość tłuszczy wielonienasyconych uznana za niezbędną (Holman, 1981) to mniej więcej tyle ile jest potrzebne do tego by znacznie zwiększyć ilość przypadków nowotworów i bardzo dużo uwagi należy poświęcić wyborowi żywności potrzebnej dla diety, która dostarcza mniejszych ilości.

Kiedy studiowałem pigment starości – Lipofuscynę i jej wytwarzanie z kwasów wielonienasyconych, zauważyłem, że w badaniu z 1927 roku w którym pozbawiona tłuszczu dieta praktycznie wyeliminowano spontanicznie pojawiające się nowotwory u szczurów (Bernstein i Elias). Zawsze zastanawiało mnie czy George i Mildred Burr byli świadomi tego badania w 1929, gdy opublikowali swe  stwierdzając, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe są dietetycznie niezbędne….

Jedną z cech szczurów Burrsów na diecie pozbawionej tłuszczu był fakt, że spożywały więcej kalorii i piły więcej wody niż szczury, który dostawały w diecie wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wierzyli oni, że zwierzęta nie były w stanie wytwarzać tłuszczu bez kwasu linolowego mimo, że w innym kontekście cytowali badanie pokazujące, że tłuszcz szczurów na diecie pozbawionej tłuszczu miały skład podobny do smalcu…

…”Marnotrawstwo” żywności i szczupłość zwierząt nie karmionych tłuszczami wielonienasyconymi zaczęła być powszechnie znana od późnych lat 1940tych. Nikomu jednak nie udało się powtórzyć wyczynu Burrsów polegających na szybkiej śmierci zwierząt pozbawionych tych składników. W międzyczasie choroba  zwyrodnienie móżdżku u kurcząt spowodowana karmieniem nadmiarem tłuszczy wielonienasyconych a później choroba żółtego tłuszczu (zapalenie tkanki tłuszczowej) spowodowane przez nadmiar oleju rybnego zostały rozpoznane przez hodowców. W latach 50tych przemysł produkujący oleje  roślinne wytworzył antycholesterolowy kult dietetyczny a kilka dekad później bez żadnej publikacji podobnej do tej Burrów, kwasy tłuszczowe z grupy omega 3, zwłaszcza olej ryby zostały przedstawione jako te niezbędne kwasy tłuszczowe, które mogą zapobiegać toksycznym skutkom oryginalnego “niezbędnego” kwasu linolowego…

Ray Peat “Unsaturated fatty acids: Nutritionally essential, or toxic?

Choroba żółtego tłuszczu u kotów

Choroba żółtego tłuszczu u kotów najczęściej spowodowana jest spożywaniem nadmiaru tłustych ryb morskich, głównie łososia. Natychmiastowe odstawienie podawania tłuszczu rybiego oraz suplementacja witaminą E powinno zaradzić sprawie.

Ray Peat sugeruje by spożywać poniżej 4 gramów wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dziennie, im mniej tym lepiej. Przykładowo, to ilość zawarta w 2 orzechach włoskich. Dieta oparta o dojrzałe owoce, produkty mleczne, ziemniaki, owoce morza, warzywa, podroby powinna sprawić, że nasze spożycie tłuszczy wielonienasyconych będzie bardzo niskie, co samo w sobie poprawi stan naszego metabolizmu, sprawi również, że leki na niedoczynność tarczycy zawierające T3 (takie jak Naturalny Ekstrakt z Tarczycy : Thyroid-S lub syntetyczne: Cytomel lub Thybon) będą działać skuteczniej.

Jakich tłuszczy zatem unikać w niedoczynności tarczycy (bo zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych)?

  • Oleju z wątroby dorsza (tranu)
  • Olei rybnych
  • Oleju z kryla
  • Tłuszczy trans wytworzonych przez człowieka (np. margaryny)
  • Oleju lnianego (nawet z pierwszego tłoczenia tłoczonego na zimno)
  • Oleju rzepakowego
  • Oleju słonecznikowego
  • Oleju z orzeszków ziemnych
  • Tłuszczu z kurczaka
  • Oleju z orzeszków ziemnych
  • Oleju z awokado
  • Oleju z orzechów włoskich
  • Oleju sojowego
  • Oleju z orzechów laskowych
  • Oleju sezamowego
  • Oleju z migdałów

Używać umiarkowanie (zawierają więcej tłuszczy wielonienasyconych)

  • Smalec i tłuszcz ze świni
  • Oliwa z oliwek

W miarę bezpieczne:

  • Olej palmowy
  • Masło
  • Masło klarowane
  • Masło kakaowe
  • Łój wołowy, owczy, kozi

Zalecane:

  • Olej kokosowy (stymuluje produkcję energii i pracę tarczycy)

Unikamy również żywności która zawiera dużo Wielonienasyconych Kwasów Tłuszczowych,

zarówno tych z grupy omega – 6 jak i omega – 3. Jako, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega  – 3 zawierają więcej podwójnych, niestabilnych wiązań niż te z grupy omega – 6 należy się ich wystrzegać jeszcze bardziej. Zaliczać się do nich będą:

  • Orzechy (włoskie, laskowe makadamia, nerkowce…)
  • orzeszki ziemne
  • tłuste ryby morskie
  • pistacje
  • nasiona sezamu
  • nasiona soi
  • nasiona słonecznika
  • siemię lniane
  • awokado
  • mięso kurczaka (zwłaszcza skóra).

 

Olej z węża (smake oil)

W USA sprzedawano olej z węża jako panaceum na wszelkie zło. Dziś jego rolę zajął olej rybny (zawierający Omega – 3)…

 

(Visited 157 times, 1 visits today)