Od wielu lat debata na temat tego, czy włączyć węglowodany do naszej diety, była gorącym tematem. Ponieważ diety niskowęglowodanowe stają się w ostatnich latach coraz bardziej popularne i obiecują szybkie rezultaty, nic dziwnego, że wiele osób z niedoczynnością tarczycy próbuje wyeliminować węglowodany, aby schudnąć. Ale czy to naprawdę dobre dla zdrowia tarczycy?
Jeśli chodzi o związek między węglowodanami a niedoczynnością tarczycy, na pierwszy rzut oka sprawy mogą być dość niejasne. Jak się okazuje, diety niskowęglowodanowe nie zawsze są najlepszym wyborem, jeśli masz niedoczynność tarczycy. Zgadza się – pomimo złej opinii o węglowodanach, ten makroskładnik odżywczy jest w rzeczywistości korzystny dla zdrowia tarczycy.
Zanurzmy się w związku między zdrowiem tarczycy a węglowodanami i dlaczego musisz jeść więcej węglowodanów, niż myślisz.
WĘGLOWODANY
Węglowodany, często nazywane “węglami”, są głównym źródłem energii, która zapewnia prawidłowe działanie komórek, tkanek i narządów organizmu. Twój układ trawienny rozkłada je na cukier we krwi lub glukozę, która jest wchłaniana do krwioobiegu i wykorzystywana jako paliwo dla organizmu. Glukozę można wykorzystać od razu lub przechowywać w wątrobie i mięśniach do późniejszego wykorzystania w razie potrzeby.
Wraz z białkiem i tłuszczami węglowodany są makroskładnikami odżywczymi – składnikami odżywczymi, których organizm potrzebuje w większych ilościach, aby zachować zdrowie.
Węglowodany można znaleźć w szerokiej gamie produktów spożywczych, zarówno zdrowych, jak i niezdrowych, takich jak fasola, owoce, chleb, ciastka, kukurydza i mleko. Jednak często są one podzielone na trzy rodzaje: cukry, skrobie i błonnik. Cukry są często nazywane węglowodanami prostymi, podczas gdy skrobie i błonnik to węglowodany złożone.
Węglowodany proste są szybko trawione w organizmie. Oznacza to, że zapewniają szybki przypływ energii, ale mogą powodować skoki poziomu cukru we krwi, jeśli są spożywane w nadmiarze. Z drugiej strony węglowodany złożone są trawione dłużej, więc nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi tak szybko ani drastycznie, jak cukry proste. Często zawierają również więcej składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, dzięki czemu dostarczają organizmowi bardziej zrównoważonej energii przez cały dzień.
CZY DIETY NISKOWĘGLOWODANOWE SĄ NAPRAWDĘ DOBRE DLA ZDROWIA TARCZYCY NA DŁUŻSZĄ METĘ?
Dieta niskowęglowodanowa jest dokładnie tym, na co sugeruje nazwa – planem żywieniowym, który ogranicza ilość spożywanych węglowodanów. Koncentruje się na żywności bogatej w pozostałe dwa makroskładniki odżywcze, białko i tłuszcz.
Ograniczanie węglowodanów jest popularnym sposobem na odchudzanie, ponieważ pomaga zrzucić zmagazynowany tłuszcz. Jednak szybka utrata wagi ma swoją cenę. Na dłuższą metę hamuje metabolizm spoczynkowy, rozkłada własne tkanki, obciąża wątrobę i obciąża każdą komórkę organizmu. Dzieje się tak, ponieważ gdy organizm ma mało węglowodanów, poziom cukru we krwi spada. Według dr Raya Peata obniżony poziom cukru we krwi jest podstawowym sygnałem do uwolnienia hormonów nadnerczy.
Oto jak:
Spadek poziomu cukru we krwi powoduje, że organizm jest zestresowany i zwraca się do zapasowych źródeł paliwa, aby nadrobić brak energii. Pomagają w tym dwa procesy. Pierwszy z nich to lipoliza. Dzieje się tak, gdy hormon nadnerczy zwany adrenaliną wraz z innymi mediatorami stresu lipolitycznego sygnalizują organizmowi uwolnienie kwasów tłuszczowych z zmagazynowanego tłuszczu. W ten sposób twoje ciało wykorzystuje zmagazynowany tłuszcz na energię, co prowadzi do utraty wagi.
Drugi proces nazywa się glukoneogenezą, procesem, w którym wątroba przekształca źródła inne niż węglowodany, takie jak kwasy z białek, w glukozę. Ten proces jest niezbędny do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi i zwalczania stanów zapalnych. Kortyzol, kolejny hormon nadnerczy, stymuluje ten proces. Jest również uwalniany w odpowiedzi na stres, którego doświadcza twoje ciało.
NADMIAR ADRENALINY I KORTYZOLU MOŻE MIEĆ NEGATYWNY WPŁYW NA TARCZYCĘ
Adrenalina i kortyzol to ważne hormony w twoim ciele, ale zbyt dużo dobrego może być złe. Właśnie dlatego, chociaż dieta niskowęglowodanowa może początkowo pomóc Ci schudnąć i poprawić samopoczucie, może pogorszyć stan tarczycy.
Warto zauważyć, że pacjenci z niedoczynnością tarczycy zwykle mają problemy z magazynowaniem węglowodanów w wątrobie. Po przyjęciu dawki leku zastępczego hormonu tarczycy zawierającego T3, takiego jak naturalna wysuszona tarczyca (NDT) lub liothyronina (Thybon lub Cytomel), organizm natychmiast zwiększy zapotrzebowanie na glukozę. Dlatego będziesz musiał spożywać pokarmy bogate w węglowodany w ciągu co najmniej godziny po zażyciu leku. Jeśli nie dostarczysz wystarczającej ilości węglowodanów w pożywieniu, twoje ciało szybko doświadczy procesów lipolizy i glukoneogenezy.
SKUTKI NADMIARU ADRENALINY I LIPOLIZY
Lipoliza, proces, w którym kwasy tłuszczowe są uwalniane z zmagazynowanego tłuszczu, często prowadzi do uwolnienia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA). Może to tłumić tarczycę i jej zdolność do regulowania metabolizmu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą również powodować gromadzenie się wody w komórkach i sprawiać, że wyglądasz na „opuchniętą”.
Wysoki poziom adrenaliny może przyspieszyć bicie serca, zwiększyć ciśnienie krwi i sprawić, że pocisz się bardziej niż normalnie. Może również powodować bezsenność, nerwowość, mrowienie, niepokój, zawroty głowy i drżenie. Z biegiem czasu nadmiar adrenaliny może zwiększyć ryzyko udaru lub zawału serca.
Czasami wysoki poziom adrenaliny jest mylony z nadczynnością tarczycy. Ta błędna diagnoza może skłonić lekarza do obniżenia dawki leku zastępczego hormonu tarczycy. Niektórzy lekarze mogą również podawać leki na ciśnienie krwi, takie jak Propranolol, aby zwalczyć objawy wysokiego poziomu adrenaliny.
Leki te działają poprzez blokowanie działania adrenaliny na sercę, co może zapewnić chwilową ulgę. Jednak podstawową przyczynę problemu, nadmiar adrenaliny, można łatwo rozwiązać, wprowadzając do diety więcej pożywnych węglowodanów. Ponadto przyjmowanie leków na ciśnienie krwi, takich jak Propranolol, może mieć negatywne długoterminowe skutki dla osób z niedoczynnością tarczycy, ponieważ leki te mogą mieć niewielkie właściwości przeciwtarczycowe.
WYSOKA ADRENALINA, TRAWIENIE I WĄTROBA
Adrenalina ma zdolność spowolnienia lub nawet zatrzymania trawienia. Tym samym może to prowadzić do problemów z wchłanianiem składników odżywczych i eliminacją odpadów. Może to prowadzić do gromadzenia się szkodliwych substancji w jelitach, zwanych endotoksynami. Gdy te toksyny nie zostaną wyeliminowane, mogą dostać się do krwioobiegu i spowodować szereg problemów zdrowotnych, takich jak obniżona funkcja odpornościowa, stany zapalne i stres oksydacyjny.
Wątroba odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu poprzez eliminację szkodliwych substancji. Kiedy jest zbyt wiele endotoksyn, musi pracować ciężej, aby je odtruć. Ale to nie tylko endotoksyny; wysoki poziom adrenaliny może również obciążać wątrobę. Dzieje się tak, ponieważ wątroba jest odpowiedzialna za równoważenie i usuwanie hormonu z organizmu, więc gdy jest go nadmiar, wątroba musi pracować wyjątkowo ciężko. Jeśli trwa to zbyt długo, może powodować stres i uszkodzenie wątroby.
A jeśli twoja wątroba jest pod wpływem stresu lub została uszkodzona, proces przekształcania T4 (nieaktywnego hormonu tarczycy) w T3 (aktywny hormon tarczycy) może być utrudniony, co prowadzi do dalszego zaburzenia równowagi hormonu tarczycy. To sprawi, że poczujesz się dużo gorzej. W rzeczywistości badanie wykazało, że ograniczenie węglowodanów znacznie zmniejszyło konwersję T4 do T3.
SKUTKI NADMIARU KORTYZOLU I GLUKONEOGENEZY
Jednym z kluczowych efektów kortyzolu jest zwiększenie oporności na insulinę (insulinooporność). Jest to mechanizm przetrwania, który pomaga organizmowi zachować ograniczone zapasy węglowodanów. Kortyzol działa również przekształcając zarówno białka w pożywieniu, jak i w tkankach organizmu w węglowodany w procesie zwanym glukoneogenezą. Dzieje się tak dlatego, że kiedy brakuje węglowodanów, organizm musi znaleźć sposób, aby zbyt szybko przestać się trawić.
Jeśli tkanki używane do produkcji węglowodanów zawierają aminokwasy cysteinę lub tryptofan, tarczyca może zostać jeszcze bardziej stłumiona. W szczególności tryptofan prawdopodobnie zostanie przekształcony w serotoninę, która obniża wydajność metaboliczną i dodatkowo zwiększa poziom kortyzolu, utrwalając stan stresu, stan zapalny i obrzęk. Twoje ciało może spowolnić tempo metabolizmu podczas chronicznego stresu, więc nie zabraknie mu zbyt szybko źródeł paliwa w sytuacjach awaryjnych.
Sam nadmiar kortyzolu może mieć negatywny wpływ na organizm . Na przykład osłabia funkcje odpornościowe, przyczynia się do odkładania się tłuszczu na brzuchu i przerzedzania skóry, prowadzi do utraty mięśni (motor metaboliczny) i wpływa na zdrowie kości.
INNE SKUTKI UBOCZNE DIETY NISKOWĘGLOWODANOWEJ
WYSOKI POZIOM ADRENALINY I KORTYZOLU MOŻE PRZYSPIESZAĆ STARZENIE
Adrenalina i kortyzol to hormony produkowane w odpowiedzi na sytuacje kryzysowe. Kiedy adrenalina i kortyzol są na zrównoważonym poziomie, promują produkcję hormonów przeciwstarzeniowych, takich jak DHEA, T3, progesteron i pregnenolonu. Oprócz spowolnienia procesu starzenia, hormony te poprawiają również optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego, trawienie i procesy detoksykacji.
Z drugiej strony, gdy organizmowi brakuje węglowodanów, poziom adrenaliny i kortyzolu może wzrosnąć, a hormony te mogą być częściej wykorzystywane do dostarczania energii komórkom. Nadużywanie tych hormonów może obciążać organizm i potencjalnie przyspieszać proces starzenia.
INSULINOOPORNOŚĆ MOŻE NADAL WYSTĘPOWAĆ, NAWET JEŚLI JESZ 0 WĘGLOWODANÓW
Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając glukozie przedostawanie się do komórek w celu uzyskania energii lub magazynowanie jej w wątrobie i mięśniach do późniejszego wykorzystania. Uważa się, że ograniczenie spożycia węglowodanów zmniejsza ilość insuliny krążącej w organizmie, pomagając ludziom zmniejszyć oporność na insulinę. Lecz nie zawsze tak jest.
Twoje ciało będzie nadal wytwarzać insulinę, nawet jeśli zjesz 0 węglowodanów. Dzieje się tak, ponieważ białko jest insulinogenne , co oznacza, że stymuluje uwalnianie insuliny. Ponadto spożywanie diety ubogiej w węglowodany i bogatej w białko może prowadzić do zwiększonego poziomu insuliny.
Należy zauważyć, że wysoki poziom insuliny zwiększa zapotrzebowanie na glukozę. Jeśli to zapotrzebowanie nie zostanie spełnione, może wywołać reakcję stresową prowadzącą do skoków poziomu kortyzolu i adrenaliny, co z kolei może z czasem spowodować uszkodzenie narządów wewnętrznych.
Przekonanie, że węglowodany są wyłącznie winne insulinooporności, może nie być do końca trafne. W przeszłości mieszkańcy Azji Południowo-Wschodniej regularnie jedli duże ilości ryżu przy każdym posiłku, a mimo to mieli niską ilość przypadków cukrzycy. Jednak, gdy zaczęli spożywać więcej mięsa i smażonych potraw (smażonych w olejach bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe), przypadki cukrzycy wzrosły. Sugeruje to, że inne czynniki poza węglowodanami mogą odgrywać rolę w rozwoju insulinooporności (jak ilość i jakość spożytego tłuszczu).
UTLENIANIE DUŻEJ ILOŚCI TŁUSZCZU HAMUJE UTLENIANIE CUKRÓW (CYKL RANDLE’A)
Cykl Randle’a, znany również jako cykl glukozowo-kwasowy, odnosi się do współzawodnictwa między metabolizmem tłuszczów i cukrów w organizmie. Kiedy we krwi jest duża ilość tłuszczu, może to hamować utlenianie cukru. Prowadzi to do problemów, takich jak cukrzyca, niewydolność serca i starzenie się. Z drugiej strony, jeśli twoje ciało ma wystarczającą ilość cukru, może to hamować utlenianie tłuszczu.
Wspieranie utleniania cukru i unikanie nadmiernego metabolizmu tłuszczów jest ważne w zapobieganiu lub leczeniu chorób związanych z wiekiem. Ponadto estrogen i stres mają zdolność zwiększania poziomu wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, powodując negatywny wpływ na organizm i prowadząc do różnych chorób zwyrodnieniowych. Aby uniknąć tych negatywnych skutków, ważna jest zbilansowana dieta, która może poprawić utlenianie glukozy poprzez obniżenie ilości wolnych kwasów tłuszczowych w organizmie.
Dalsze hamowanie utleniania glukozy jest powodem, dla którego diety niskowęglowodanowe mogą być szkodliwe dla pacjentów z niedoczynnością tarczycy.
PRODUKCJA HORMONÓW PŁCIOWYCH CIERPI Z POWODU BRAKU WYSTARCZAJĄCEJ ILOŚCI WĘGLOWODANÓW
Bez wystarczającej ilości węglowodanów w diecie organizm nie będzie w stanie wyprodukować niektórych hormonów płciowych, takich jak progesteron i testosteron. Może to spowodować zaburzenia równowagi hormonalnej, które mogą negatywnie wpłynąć na twoje zdrowie, takie jak zmniejszenie libido, zmniejszenie masy mięśniowej i zwiększenie ryzyka różnych schorzeń. Ponadto niski poziom hormonów, takich jak progesteron i testosteron, może zakłócić delikatną równowagę hormonów w organizmie, co przyczynia się do rozwoju lub pogorszenia niedoczynności tarczycy.
NIE ZAWSZE CHODZI O TO, ILE WĘGLOWODANÓW JESZ, ALE JAKI RODZAJ WĘGLOWODANÓW WYBIERASZ
Dla wielu z nas zdrowie jest priorytetem. W pogoni za dobrym zdrowiem wielu zwróciło się w stronę diet niskowęglowodanowych jako rozwiązania odchudzającego. Ale dla osób zmagających się z niedoczynnością tarczycy te restrykcyjne diety mogą w rzeczywistości wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Jak wyjaśniono powyżej, diety niskowęglowodanowe mogą mieć poważne skutki uboczne dla zdrowia tarczycy w dłuższej perspektywie. Dlatego te diety mogą nie być najlepszą opcją dla pacjentów z niedoczynnością tarczycy, którzy potrzebują zdrowego i zrównoważonego planu diety.
Co więc zrobić, jeśli chcesz schudnąć i zachować zdrowie na tip-top?
Cóż, jeśli chodzi o uzyskanie formy bez narażania zdrowia tarczycy, rodzaj spożywanych węglowodanów ma większe znaczenie niż ich ilość . Nie wszystkie węglowodany są sobie równe; niektóre przyniosą więcej korzyści niż inne.
Eksperci zwykle dzielą węglowodany na „dobre” i „złe”. Te dobre – takie jak owies, słodkie ziemniaki, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż – to te, których organizm ich zdaniem potrzebuje i kocha.
Z drugiej strony złe węglowodany to rafinowane węglowodany, takie jak biały chleb i makaron, które nie sprzyjają zdrowiu. Te złe węglowodany są szybko trawione, podnosząc poziom cukru we krwi i wyzwalając uwalnianie hormonów stresu, takich jak kortyzol i adrenalina.
UNIKAJ ULTRA PRZETWORZONEJ ŻYWNOŚCI
Jeśli chcesz ograniczyć spożycie złych węglowodanów, pierwszą rzeczą, którą powinieneś wyeliminować, jest żywność wysoko przetworzona. Należą do nich ciasteczka, biały chleb, ciastka i słodycze. Możesz także chcieć unikać napojów słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS), takich jak napoje gazowane. Te pokarmy są bogate w skrobie i są bardzo tuczące, co czyni je głównym czynnikiem przyczyniającym się do przyrostu masy ciała i insulinooporności. Ponadto zwiększają ryzyko cukrzycy i chorób serca.
SŁODKIE, DOJRZAŁE OWOCE SĄ NAJLEPSZYM ŹRÓDŁEM WĘGLOWODANÓW
Najzdrowszymi źródłami węglowodanów są słodkie, dojrzałe, nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone owoce. Nie tylko promują dobre zdrowie, dostarczając organizmowi witamin, minerałów i błonnika, ale są także gospodarzem niezbędnych składników odżywczych.
Jednak dla osób z niedoczynnością tarczycy warzywa bogate w skrobię i zboża są często trudne do strawienia i mogą powodować wzdęcia. Nadmierne spożycie błonnika lub jakichkolwiek niestrawnych węglowodanów, takich jak warzywa, może fermentować w jelitach, prowadząc do produkcji serotoniny i szkodliwych toksyn (endotoksyn) przez mikroorganizmy jelitowe. Toksyny te dodatkowo obciążają wątrobę, której zadaniem jest ich usunięcie. Ponownie, gdy wątroba jest przytłoczona dodatkową pracą, może nieprawidłowo przekształcić T4 w aktywny hormon tarczycy T3, co prowadzi do pogorszenia objawów.
Dlatego najlepszym źródłem węglowodanów dla osób z niedoczynnością tarczycy są słodkie, dojrzałe owoce, które są lekkostrawne. Ponadto owoce dostarczają wielu takich samych witamin i minerałów, jakie znajdują się w warzywach.
ODPOWIEDZIĄ JEST ZBILANSOWANA DIETA
Kontrolowanie węglowodanów poprzez dietę niskowęglowodanową może wydawać się atrakcyjną opcją dla wielu pacjentów z niedoczynnością tarczycy. Ale lepiej jeść posiłki z węglowodanami, białkiem i odrobiną tłuszczów nasyconych, ponieważ pomoże to spowolnić trawienie i delikatnie uwolnić energię. Niektórzy ludzie mogą również czuć się lepiej, jedząc trochę skrobi w posiłku, na przykład białego ryżu.
Oprócz dobrze zbilansowanej diety, codzienne przyjmowanie preparatów zastępczych hormonów tarczycy, takich jak VitaliThy, jest prawdziwą odpowiedzią na utratę wagi, poczucie energii i zdrowe życie z niedoczynnością tarczycy.
Węglowodany proste są “lepsze” niż te złożone.
Węglowodany proste są łatwiej wchłaniane przez nasz organizm przez co nie stanowią pożywienia dla bakterii i innych patogenów. W ten sposób zminiejszamy poziom endotoksyn.
Dobrze jest to wyjaśnione w diecie SCD.
Ray Peat również o tym często mówił.