“Gdy nasza dieta nie dostarcza nam cukru, zapasy glikogenu zapewni nam jakąś ilość glukozy (zwykle na kilka godzin, do jednego dnia), ale w miarę jak te zapasy są wyczerpywane, białko będzie zamieniane w cukier. Jeśli białka są jedzone bez węglowodanów, doprowadza to do wydzielania insuliny, obniżenia poziomu glukozy we krwi i aktywizacji reakcji stresowej, która prowadzi do wydzelania adreanaliny, kortyzolu, hormonu wzrostu, prolaktyny i innych hormonów. Adreanalina mobilizuje glikogen z wątroby i (wraz z innymi hormonami) mobilizuje kwasy tłuszczowe, głównie z komóek tłuszczowych. Kortyzol doprowadza do zamiany białek do aminokwasów i potem do tłuszczu i cukru, by użyć je do wytwarzania energii. (Jeśli dieta nie zawiera wystarczającej ilości białka by utrzymać działąnie kluczowych organów, zwłaszcza serca, płuc i mózgu, źródłem białka do ich utrzymania staną się mięśnie szkieletowe. Ze względu na profil aminokwasów białek mięśni, ich rozkłąd stymuluje dodatkowe tworzenie się kortyzolu, dalej przyspieszając transport aminokwasów z mniej ważnych tkanek, do tych kluczowych).”
Dr. Raymond Peat
Trehaloza – dwucukier nieredukujący -połączenie dwóch glukoz – na odchudzanie, metabolizm, cukrzycę-
induktor autofagii
http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtopic.php?f=17&t=2153&p=121280&hilit=trehaloza#p121280
http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtopic.php?f=16&t=1740&p=109105&hilit=trehaloza#p109105
http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtopic.php?f=16&t=2518&p=109656&hilit=trehaloza#p109656
http://www.cheops4.org.pl/cheos/viewtopic.php?f=16&t=1216&p=109660&hilit=trehaloza#p109660
Podręcznik “Druga twarz tlenu” prof.Bartosza str.207
Tabela 2.4
Główne antyoksydanty niskocząsteczkowe osocza krwi [Sies i in.1992]
Antyoksydant stężenie [mcmol*1-1]
Askorbinian 30-150
Glutation 1-2
Kwas moczowy 150-450
Bilirubina 5-20
Glukoza 4500
Pirogronian 30-70
Rozpuszczalne w lipidach
alfa -Tokoferol 15-40
beta-Tokoferol 3-5
alfa-Karoten 0,05-0,10
beta-Karoten 0,3-0,6
Likopen 0,5-1,0
Luteina 0,1-0,3
Zeaksantyna 0,1-0,2
Ubihydrochinon-10 0,4-1,0
Z tabeli widać , jak ważny jest poziom glukozy , jako antyoksydantu. Można powiedzieć , że cukrzyca jest chorobą stresu oksydacyjnego. Jeśli mamy niskie poziomy innych antyoksydantów rośnie zapotrzebowanie na glukozę , jako antyoksydantu !
Glukoza , sacharoza jest cukrem redukującym, wpływającym na insulinę. Tego efektu nie daje trehaloza, która jest jakby glikogenem w płynie.
Glukoza służy do produkcji zredukowanego FAD, dalej NAD, glutationu, CoQ10, wit.E, C, kwasu alfa-liponowego i in.
https://chrismasterjohnphd.com/blog/2016/05/30/sugar-is-ultimate-antioxidant-and/
https://chrismasterjohnphd.substack.com/p/the-antioxidant-system