Gdy cukier lub skrobia jest zamieniana w tłuszcz, to ten tłuszcz będzie albo tłuszczem nasyconym albo tłuszczem z grupy omega-9 – jednonienasyconym. Gdy cukier nie jest dostępny w w diecie, to zapasy glikogenu zapewnią zapas glukozy (zwykle an kilka godzin, do jednego dnia), ale gdy ten zostanie wyczerpany, to białko zostanie zmetabolizowane by dostarczyć organizmowi cukru. Jeśli białka są jedzone bez węglowodanów, stymuluje to wydzielanie insuliny, co obniża poziom glukozy we krwi, co wywołuje reakcje stresową prowadzącą do wydzielania adrenaliny, kortyzolu, hormonu wzrostu, prolaktyny i innych hormonów. Adrenalina zmobilizuje glikogen z wątroby i (wraz z innymi hormonami) zmobilizuje również wydzielanie kwasów tłuszczowych (głównie z komórek tłuszczowych). Kortyzol aktywuje konwersję białka w aminokwasy, potem w tłuszcz i cukier by zapewnić organizmowi energię. (Jeśli dieta nie zawiera odpowiedniej ilości białka by podtrzymać pracę kluczowych organów, zwłaszcza serca, płuc, mózgu, to organy te zostaną zaopatrzone w białko z rozkładu mięśni szkieletowych. Z racji składu aminokwasów białka mięśni, ich rozkład jeszcze bardziej stymuluje tworzenie się dodatkowego kortyzolu w celu dostarczenia aminokwasów z mniej istotnych tkanek do tych kluczowych.)“When sugar (or starch) is turned into fat, the fats will be either saturated, or in the series derived from omega -9 monounsaturated fatty acids. When sugar isn’t available in the diet, stored glycogen will provide some glucose (usually for a few hours, up to a day), but as that is depleted, protein will be metabolized to provide sugar. If protein is eaten without carbohydrate, it will stimulate insulin secretion, lowering blood sugar and activating the stress response, leading to the secretion of adrenalin, cortisol, growth hormone, prolactin, and other hormones. The adrenalin will mobilize glycogen from the liver, and (along with other hormones) will mobilize fatty acids, mainly from fat cells. Cortisol will activate the conversion of protein to amino acids, and then to fat and sugar, for use as energy. (If the diet doesn’t contain enough protein to maintain the essential organs, especially the heart, lungs, and brain, they are supplied with protein from the skeletal muscles. Because of the amino acid composition of the muscle proteins, their destruction stimulates the formation of additional cortisol, to accelerate the movement of amino acids from the less important tissues to the essential ones.)” – RP
Dlaczego śniadania białkowo-tłuszczowe to zły pomysł dla osób z niedoczynnością tarczycy???
(Visited 338 times, 1 visits today)
Tzn,że ten pan Dr. Raymond Peat uważa dietę niełączenia za pic na wodę? Że niby trzeba łączyć białko i węglowodany? Mózg się lasuje… Studiuje teraz wszystkie diety i jest tyle sprzeczności pomiędzy nimi i dowodami na ich racje,że ręce mi juz opadają 🙁 . Nie wiem co mam i jak jeść …naprwdę .
U niektórych osób częste jedzenie zbilansowanych posiłków ma korzyści zdrowotne. Pierwszy pokarm, który przyjmuje człowiek jest mieszanką tłuszczy, białka i węglowodanów…
Najlepiej trochę poeksperymentować na sobie.
ale warzywa to tez wegle- wiec jedzac jajko z arzywami cebluka etc mamy sniadanie bilako-tluszczowo-weglowodanowe, ale nie podbijajace juz i tak wysokiego kortyzolu. reszta- trzeba na sobie testowac…u mnie dieta nie laczenia bialek i “wegli” typu kasza, chleb (nie jem glutenu) sprawdza sie i czuje po trawieniu-ale mam niski poziom kwasu i musze nad tym popracowac…ie ma dwoch takich samych osob…trzeba wyprobowac 🙂