Mój pierwszy raz...

W tym dziale możesz zadawać pytania (i znajdować odpowiedzi) na temat ekstraktu z tarczycy).
Agus
Posty: 497
Rejestracja: 09 sie 2015, 14:53

Re: Mój pierwszy raz...

Postautor: Agus » 07 gru 2017, 8:20

Witaj, nie wiemy jaki masz problem i jaką dawkę zapisał lekarz oraz jaka jest Twoja trójka tarczycowa.
Nie traktuj życia tak poważnie, jest to historia z której i tak nie wyjdziesz żywa .

Gosia90
Posty: 4
Rejestracja: 08 lis 2017, 17:11

Re: Mój pierwszy raz...

Postautor: Gosia90 » 09 gru 2017, 22:46

Bardzo mi miło, że napisałaś, ponieważ już się obawiałam, że się spóźnilam jakieś 2 lata z tym wpisem :) otóż mój lekarz ginekolog stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy i przepisał na początek syntetyk w dawce dziennej 25. Moje wyniki badań:
Tsh 2,192 (dla norm 0,380-5,330)
Free t4 0,63 (0,61-1,48)
Prolaktyna 6,2 (3,34-26,72)
Prolaktyna (1h po MTC) 92,5 ng/ml
aTPo <28IU/ml (-60)
aTG <15 (-60)
Kortyzol w normie

Ft3 nie miałam badanej, do tego bardzo niskie hormony żeńskie, które endokrynolog opisał jako cechy hipogonadyzmu hipogonadotropowego chociaż mam zaledwie 27 lat.. :( do tego jeszcze w badaniach wyszła insulinooporność, brak miesiączki od około roku czasu, wzrost wagi w tym czasie o mniej więcej 10 kg, wzmożone wypadanie włosów do tego stopnia, że już prawie nic z nich nie zostało.

Agus
Posty: 497
Rejestracja: 09 sie 2015, 14:53

Re: Mój pierwszy raz...

Postautor: Agus » 10 gru 2017, 18:02

No tak, brak trójki tarczycowej CAŁEJ i brak opisu USG jest przeciwwskazaniem dla właściwego oglądu Twojego tarczycowego problemu. Z jakiego powodu ta niedoczynność? Niedoczynność jest tylko objawem. Jak na Twój wiek TSH za wysokie - powinno wynosić ok 1. Insulinooporność koniecznie do leczenia, bez tego nie schudniesz! Dawka 25 mcg jest dawką dla noworodka, przy bardzo niskim FT4 taka dawka jest śmiesznie mała. 1 Grain Świni ( naszej) zawiera 35 mcg T4 i 8,31 mcg T3. Myślę, że możesz zacząć od 1 Grain - jeśli chcesz, uważaj jednak na działanie t3 - to bardzo silnie działający hormon i trzeba uważać z dawkowaniem.
Nie traktuj życia tak poważnie, jest to historia z której i tak nie wyjdziesz żywa .


Wróć do „Dawkowanie i przyjmowanie ekstraktu z tarczycy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość