Proszę o interpretację wyników i pomoc przy niedoczynności tarczycy.

Dział poświęcony badaniom i wynikom badań.
Ali

Proszę o interpretację wyników i pomoc przy niedoczynności tarczycy.

Postautor: Ali » 15 gru 2017, 14:30

Witam,
od kilku lat leczę się na niedoczynność tarczycy.
USG: Tarczyca prawidłowa o nieco niejednorodnej echogeniczności miąższu Wymiary: PP: 16,6 x20,7 x 38,5; PL: 12,3 x 17,6 x 39,1; szerokość cieśni: 5,9 mm. W miążu płata prawego widoczna zmiana hipoechogenna śr. 4,4 mm. Wzdłuż biegu dużych naczyń szyjnych nie stwierdzono patologicznych węzłów chłonnych. Anty Tg: 17,83 IU/ml, anty -TPO: 10 IU/ml.
Brałam Euthtyrox ustawiony przez endokrynologa; jeden dzień 25 mg drugi 50 mg.
Wyniki były ok do tej pory.

We wrześniu br. wyniki były: TSH- 0,407 µIU/ml; FT4 - 1,23 ng/dl. Do endokrynologa mam termin za rok, więc lekarz I kontaktu zmienił mi nieco
Euthtyrox: 2 dni 25 mg, 1 dzień 50 mg.
Poszłam też do dietetyczki, która zleciła mi dużo badań, wszystkie w zasadzie ok, Mam zmęczone nadnercza i skacze mi cukier.
Zaleconą mam dietę; na śniadanie białka warzywa, zdrowe tłuszcze, na obiad to samo, a na lokację węglowodany bezglutenowe, warzywa, ew. czasami owoc., zdrowe tłuszcze, wyeliminować nabiał, gluten, cukier. Biorę suplementy: Wit D3, Omega 3, C. Przytyłam 2 kg przy tej diecie.

Wczoraj robiłam kontrolne badania i są takie: TSH- 3,440 µIU/ml; FT3 - 3,21 ng/dl; FT4 - 1,19 ng/dl.
Lekarz nie bardzo wie co z tym robić i mam brać Euthtyrox: 3 dni 25 mg, 4 dni 50 mg.
W ciągu 3 miesięcy przy stosowaniu diety przytyłam, wyniki pogorszyły się, bo raczej TSH jest za wysokie, żle się czuje: jestem senna, apatyczna, mam stany depresyjne ...
Bardzo proszę o pomoc, myślę aby zacząć działać niestandardowymi metodami leczenia. Będę wdzięczna za odzew. Pozdrawiam serdecznie!

Agus
Posty: 497
Rejestracja: 09 sie 2015, 14:53

Re: Proszę o interpretację wyników i pomoc przy niedoczynności tarczycy.

Postautor: Agus » 22 gru 2017, 17:36

Hej Ali, brak norm przy badaniach, nie można się odnieść niestety.
Nie traktuj życia tak poważnie, jest to historia z której i tak nie wyjdziesz żywa .


Wróć do „Wyniki badań i badania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość